Festival Normal 2020 - INSTÄLLD
Med enormt tungt hjärta men utan tvekan - ställer vi in årets Festival Normal.
Med ett nytt anpassat format var vi inställda på att genomföra årets festival. Besked om den lavinartade smittspridningen i Västerbotten och efterföljande restriktioner i gårdagens presskonferens den 10 november var dock tydliga. Vi vill inte under några omständigheter bidra till situationer där människor löper ökad risk för smitta av Covid-19. Nu vill vi istället uppmana alla att ta hand om varandra, hålla ut, och behålla en varm längtan efter att vi snart ses igen!
Stort tack till alla engagerade - scenkonstaktörer, publik, samarbetspartners, finansiärer.
Festival Normal kommer alltid att vara en viktig del av vår verksamhet och kommer tveklöst att genomföras när omständigheterna är trygga för alla.
Nedan information är inaktuell
Ögonblicksteatern presenterar den femte upplagan av Festival Normal!
I en tid när vi uppmanas att hålla avstånd till varandra, bjuder Festival Normal in till att utmana våra föreställningar av vad en festival är och kan vara. Årets upplaga vrider och vänder på temat RUM. Hur kan vi möta scenkonsten, men ändå hålla avstånd? I vilka rum uppstår vilka möten? Vem får ta plats i vilket rum? Och när är ett rum tryggt, tillåtande, öppet, slutet, laddat, hemligt, skyddande, instängt eller välkomnande? Under 2020 års festival möts vi ute på stan, på en innergård, i ett tält, på en skärm, i en bastu, framför scenen och i det inre rummet.
Biljetter
Fritt inträde gäller till det mesta, men förbokning krävs. Med endast fåtal platser per programpunkt för att kunna hålla avstånd, är vi extra angelägna om att alla biljetter får en chans att komma till användning. Får du förhinder, skicka biljetten vidare till en kompis eller meddela oss.
Biljettsläpp måndag 9 november kl 12.
Se bokningsknapp under enskild programpunkt här nedan!
(Vissa programpunkter kräver anmälan istället för biljett)
Program
Invigning
Välkommen till invigning av årets Festival Normal! Festligt och högtidligt men i liten anpassad skala. Kom och fira med oss!
Tid och plats: Kl 20-21, torsdag 3 december, (plats tba)
Fri entré, men anmälan krävs. Länk till bokning kommer snart.
Minoriteters röster i Björkarnas stad- en stadsvandring genom Umeå
Projekt Rättighetsvandring undersöker fysiska platser i Umeå utifrån perspektiven ålder, funktionsvariation, religion, etnicitet och hbtq. Tillsammans med aktörer från civilsamhället har antidiskrimineringsbyrån Rättighetscentrum Västerbotten samlat in rättighetsbärares utsagor om otrygghet och diskriminering i det offentliga rummet. Projektet har också kartlagt Umeås trygga rum och mötesplatser - formella såväl som informella. Tillsammans bildar de en väv av röster som förtjänar att lyssnas till av oss alla - men kanske särskilt av de med makt att förändra Umeå till det bättre.
Ett urval av berättelserna görs nu tillgängliga i denna stadsvandring. Följ med när vi tillsammans vandrar genom Umeå och lyssnar till minoriteters berättelser om trygghet och otrygghet i Björkarnas stad.
Tid och plats: Kl 12 fredag 4 december och lördag 5 december. Start vid Ögonblicksteatern.
Vandringen tar ca 1h.
Fri entré, men biljett krävs.
Läs mer
Mammorna
Mammorna ger röst åt de kvinnor som förlorat sina söner till gängkrig och dödsskjutningar. Det handlar om sorg och saknad, men också om barnen, samhället och hoppet. Föreställningen är en gestaltad läsning av Alexandra Pascalidous Augustprisnominerade intervjubok med samma namn, skapad av Malmö Communityteater. Läsningen framförs av lokala personligheter, och Pascalidou berättar själv om arbetet med boken.
Målgrupp: Vuxna
Tid och plats: Torsdag 3 december, kl 18:30-20, Vävenscenen
BIljetter: 130-150 kr.
Läs mer
Bastuklubben
Systerskap och förtrolighet står i fokus i Ögonblicksteaterns uppskattade föreställning Bastuklubben. Nu har vi möjlighet att sitta utanför dambastun för att tjuvkika, tjuvlyssna och uppleva de samtal och beteenden som olika kvinnors kroppar och erfarenheter berättar.
Sanna, Riita och Gunnel möts i en bastu. Det har de gjort i flera år. I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal om skam, längtan, ensamhet, förälskelse och omsorgen om alla runt omkring. I bastun är inga tankar eller samtal för stora eller små för att få plats. Bastuklubben handlar om att dela med sig av sitt innersta.
Tänk på kläder för väder då föreställningen spelas utomhus!
Målgrupp: Från 15 år
Tid och plats: Kl 18-19, fredag 4 december och lördag 5 december, Hotell Gamla Fängelsets innergård
Fri entré, men biljett krävs.
Läs mer
TÄLTET
Tältet är ett deltagarbaserat verk av finska Blaue Frau. Det är ett möte mellan två performers och en enda besökare. Tältet är den plats i världen där svåra frågor får tydliga svar. Kanske inte sanna, riktiga eller möjliga, men helt säkert tydliga. Välkommen till tältet. Det är fyllt av sovsäckar, kärlek och intuition.
Målgrupp: Från 18 år
Tid och Plats: Ca 15 min, flertal tider fredag 4 december och lördag 5 december, Annexet på Hotell Gamla Fängelsets innergård
Fri entré, men biljett krävs.
Läs mer
Vi är den här platsen eller tillståndet
Det är svårt att verkligen förstå om en inte är i det. Om en står utanför, är det skit och en jävla röra och knarkarkvart – men inuti är det alltid mer än så. Det är ett hem, hur det än ser ut i andras ögon. Hur vi än ser ut i andra ögon så är vi alltså. Och vi bor. Det gör vi, fast dom helst inte vill att vi gör det så att dom kan se.
Hörlursföreställningen Vi är den här platsen eller tillståndet är ett verk om klass och värdighet; om ett liv på marginalen, där besökarna får besöka olika rum i ett hem. Ljudet i hörlurarna är inspelat med binaural inspelningsteknik, vilket ger en tredimensionell ljudåtergivning och upplevelsen av att befinna sig i någon annans huvud. Dramat överskrider på så sätt tid och rum, och besökarna blir dramats kropp, när de rör sig genom rummen. Föreställningen är producerad av Malin Holgersson och Johanna Gustavsson.
För att säkerställa att det går att hålla avstånd, välkomnas endast en handfull besökare till varje föreställning, till den iscensatta lägenhet som byggs upp på Ögonblicksteatern.
Målgrupp: Vuxna
Tid och Plats: 1 h, flertal tider torsdag 3 december-lördag 4 december, Ögonblicksteatern
Fri entré, men biljett krävs. Länk till bokning kommer snart.
Läs mer
Min egen lilla liten
En ensam grå Varelse bor i en grotta och längtar efter nån att ta hand om. En dag ramlar en liten gnista in i hennes liv. Välkommen till Karin Larssons och Tantteaterns barnföreställning efter en bok av Ulf Stark och Linda Bondestam.
Målgrupp: Från 4 år
Tid och Plats: kl 14-14:35 söndag 6 december, Stadsbiblioteket, Väven
Fri entré men biljett krävs. Hämtas i Kulturreceptionen plan 3, Väven. En medföljande vuxen per barn. Inget insläpp efter föreställningens början.
Arrangör: Umeå kultur
Läs mer
Workshop: Breaking nybörjare och fortsättare
Mitt namn är Tommy Molitor aka Bboy Invalido. Jag har en medfödd funktionsvariation som heter Atrogrypose, som innebär stelhet och bristande muskeltillväxt i musklerna. När jag var 15 år upptäckte jag Breaking. Där och då började mitt nya liv med hård träning och otaliga timmar i danssalen och på gymmet. Jag förstod plötsligt att min kropp kunde göra danssteg som ingen annan klarade av, unika power moves som satte battle-motståndare på plats. Det fina med Breaking är att den tillåter dig att utgå från dig själv, hitta på egna moves och utforma en helt egen stil.
Nu har jag dansat i 17 år och lever efter mottot ”Inga ursäkter inga gränser”. Det har gjort det möjligt för mig att arbeta som danslärare på Nacka Dans och Teater och Cirkus Cirkör. Jag har även dansat och gett workshops i bl a USA, Kanada, Holland, Frankrike och Ryssland.
På min workshop kommer du få testa Old School Breaking, där fokus ligger på att hitta originella moves och karaktär i din dans.
Målgrupp: Vuxna
Tid och Plats: lördag 5 dec kl. 13.00-14.30: Breaking nybörjare,
lördag 5 dec kl.15.00-16.30: Breaking fortsättare
Fri entré, men anmälan krävs. Studioscenen, Norrlandsoperan
Arrangör: Norrlandsoperan
Samtal
Välkommen att ta del av festivalens samtal, där normkreativitet och scenkonst står i fokus. Här får olika perspektiv och erfarenheter mötas och diskuteras, i strävan efter en mer jämställd scen. Vi kommer att välkomna en liten publikskara på plats, men också direktsända för största möjliga tillgänglighet. Du som känner minsta förkylningssymptom kan alltså tryggt stanna hemma utan att gå miste om något. Samtalspunkterna och hur du kan ta del av dem digitalt presenteras här inom kort.
Fri entré, men biljett krävs. Länk kommer snart.
Datum 3-6 december 2020
Biljettsläpp 9 november kl. 12
Program och info Program och information uppdateras löpande på hemsida och sociala medier.
Om Festival Normal Varannat år bjuder Ögonblicksteatern in till Festival Normal som sätter fokus på normkreativ scenkonst, utmanar våra föreställningar om vad som är ”normalt” och skapar rum för fler berättelser och bilder. Tillsammans skapar vi diskussion och förändring kring normer inom scenkonsten!
Vem utövar? Vem besöker? Vilka rum? och Vilket innehåll?
Festivalen är en viktig samlingspunkt och opinionsbildare för tillgänglig scenkonst, och behovet av att uppmärksamma och förändra inom området funktion är fortfarande stort. Vi är trötta på en kulturvärld som likställer normbrytande funktion med amatörism.
För att skapa kraft utifrån olika normkreativa perspektiv, arrangeras festivalen tillsammans med en rad organisationer och arrangörer från kulturlivet och funktionsrörelsen.