Bastuklubben

Fotograf Alexandra A. Ellis

Nu har vi möjlighet att sitta utanför dambastun för att tjuvkika, tjuvlyssna och uppleva de samtal, beteenden och förhållningssätt som olika kvinnors kroppar, tankar och erfarenheter berättar. 

Föreställningen Bastuklubben är en del av Ögonblicksteaterns hudnära projekt med samma namn som undersöker systerskap och förtrolighet utifrån dambastun som rum och sammanhang. Bastuklubbens turnerande bastu på hjul och nyskrivna föreställning ångar av kvinnors berättelser och förmågor. I det nakna mötet sätts fokus på kvinnor och det så kallade systerskapet. De hudnära bastusessionerna sker i en närhet svår att översätta till andra situationer och platser i livet. Ett sätt att hylla och lyfta kvinnoliv som inspiration.  

Tre kvinnor i olika åldrar möts i en bastu. Det har de gjort i flera år. I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal, men också genom vardag, glädje och heta diskussioner. Sanna vill ha fler barn men sexlivet har blivit komplicerat med allt barngegg de kravlar runt i. Riita slits mellan den nya unga kärleken, tonårsbarnen och sin förvirrade mamma. Gunnel ska snart gå i pension och bävar för tomheten. Hon som levt ensam större delen av livet. Utan jobbet - hur blir det då att få dagarna att gå?

”Bastuklubben” handlar om att dela med sig av sitt innersta. Om skam, längtan, ensamhet, förälskelse och omsorgen om alla runt omkring. Är det systerskap - det som uppstår i nära, förtroliga relationer? Eller är systerskap en handling, att ta ställning? Vad betyder det för vår närvaro och förtrolighet att vara nakna tillsammans och att det inte finns något annat i rummet som stör?


Dramatikern Johanna Salander har tidigare prisats för sin hyllade föreställning ”Killarna” som spelat över hela Sverige, nu fortsätter hon att undersöka vänskapen, nu mellan kvinnor. Hon blev nyligen Region Västerbottens stipendiat med motiveringen ”Johanna Salanders tidigare arbete genomsyras av en kunskap och en god känsla av samtiden. Hon skriver aldrig någon på näsan med sina verk utan försöker visa världen såsom den borde vara och inte som den är.”


.............................................................................................................................

Bastuklubbar


Under våren 2019 arrangerar Bastuklubben separatistiska bastuklubbar runt om i Umeå, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Här undersöker vi hur förtrolighet och systerskap kan praktiseras och hur situationer och beteenden i just dambastun har betydelse för hur närhet och berättelser uppstår och delas, hur gemenskap och organisering kan skapas. Ett insamlande av kvinnors berättelser, historier, intressen och kontaktskapande. Denna researchperiod dokumenteras genom ljud, musik, fast och rörlig bild av musikern Frida Johansson och fotografen Alexandra A. Ellis. Fotografierna och musiken uppförs i första hand i samband med föreställningen.
Föreställningen spelas in och framförs som ett ljudverk efter turnéns slut, där allmänheten kan lyssna på pjäsen som ett radiodrama i den lokala bastun – både på herr- och damsidan. Kanske kan det bli starten på fler bastusamtal, berättelser och bekännelser. 


.............................................................................................................................

Ps! Vi kommer även att spela in pod och ge ut en publikation så småningom, håll utkik!

Spelar

Premiär i Umeå 11 oktober 2019

Turné, hösten 2019

Föreställningen spelas utomhus om inget annat anges.

11 oktober kl. 19:00 Kulturbageriets uteservering, Umeå

12 oktober kl. 19:00 Kulturbageriets uteservering, Umeå

15 oktober kl .19:00 Klossen, Ålidhem, Umeå

16 oktober kl .19:00 IKSU Spa, Umedalen, Umeå*

18 oktober kl. 18:00 Ersboda Folkets Hus, Umeå

19 oktober kl. 17:10 Nordmalings höstmässa, Nordmaling (inomhus)

22 oktober kl. 12:10 Kultur på Campus, Umeå

24 oktober kl. 19:00 Galleri Verkligheten, Umeå

25 oktober kl. 19:00 Konstnärligt Campus, Umeå

26 oktober kl.19:00 Konstnärligt Campus, Umeå

31 oktober kl. 19:00 Tärnaby Fjällhotell, Tärnaby

2 november Statement Festival, Väven, Umeå (endast bastusittningar för festivaldeltagare)

Samtliga föreställningar i Umeå sker i samarbete med Umeå Teaterförening.
*IKSU spa erbjuder entré till sin anläggning för 150 kr. Erbjudandet gäller 16/10 mellan kl. 20.00-22.00 inklusive sparock, handduk och tofflor.

Tillgänglig för turné hösten 2019 och våren 2020. Kontakta: jenny.simm@ogonblicksteatern.se

Medverkande

Manus och regi Johanna Salander

Scenografi och arkitektur Sara Zetterlund 

Kostym Karin Ågren

Musikkomposition Frida Johansson

Fast och rörlig bild Alexandra A. Ellis

Medverkande Sara Gallardo, Anna Söderling, Mia Westin

Producent Hanna Sjögren, Jenny Simm (vikarierande)

Snickare Niklas Rudolfsson & Frederic Ekelöf

Tekniker Oskar Selander

Målgrupp Från 15 år

Biljetter

2019-10-11 kl 19:00
Kulturbageriet, Umeå

2019-10-12 kl 19:00
Kulturbageriet, Umeå

2019-10-15 kl 19:00
Klossen, Ålidhem, Umeå

2019-10-16 kl 19:00
IKSU Spa, Umeå

2019-10-18 kl 18:00
Erboda Folkets Hus, Umeå

2019-10-19 kl 17:10
Höstmässan i Nordmaling

2019-10-22 kl 12:10
Kultur på Campus, Umeå

2019-10-24 kl 19:00
Galleri Verkligheten, Umeå

senare >

För arrangörer

Ladda ner arrangörsinfo som pdf

Målgrupp: från 15 år

Kontakt
Jenny Simm (vikarierande projektledare)
jenny.simm@ogonblicksteatern.se
090 – 14 00 14