Bastuklubben

Nu har vi möjlighet att sitta utanför dambastun för att tjuvkika, tjuvlyssna och uppleva de samtal, beteenden och förhållningssätt som olika kvinnors kroppar, tankar och erfarenheter berättar. 

Föreställningen Bastuklubben är en del av Ögonblicksteaterns hudnära projekt med samma namn som undersöker systerskap och förtrolighet utifrån dambastun som rum och sammanhang. Bastuklubbens turnerande bastu på hjul och nyskrivna föreställning ångar av kvinnors berättelser och förmågor. I det nakna mötet sätts fokus på kvinnor och det så kallade systerskapet. De hudnära bastusessionerna sker i en närhet svår att översätta till andra situationer och platser i livet. Ett sätt att hylla och lyfta kvinnoliv som inspiration.  

Tre kvinnor i olika åldrar möts i en bastu. Det har de gjort i flera år. I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal, men också genom vardag, glädje och heta diskussioner. Sanna vill ha fler barn men sexlivet har blivit komplicerat med allt barngegg de kravlar runt i. Riita slits mellan den nya unga kärleken, tonårsbarnen och sin förvirrade mamma. Gunnel ska snart gå i pension och bävar för tomheten. Hon som levt ensam större delen av livet. Utan jobbet - hur blir det då att få dagarna att gå?

Bastuklubben handlar om att dela med sig av sitt innersta. Om skam, längtan, ensamhet, förälskelse och omsorgen om alla runt omkring. Är det systerskap - det som uppstår i nära, förtroliga relationer? Eller är systerskap en handling, att ta ställning? Vad betyder det för vår närvaro och förtrolighet att vara nakna tillsammans och att det inte finns något annat i rummet som stör?

I samband med har även en fotoutställning producerats. Utställningen visar en del av den utforskande period som lett fram till föreställningens innehåll. Här presenteras en process där fotografen Alexandra A. Ellis strävat efter att utmana blicken på den nakna kvinnokroppen, otaligt mångfaldigad genom konstens historia. Fotografierna söker mångtydiga sätt att berätta om dessa kroppar; att utforska det fysiska och köttsliga, nakna och intima utan att sexualisera. Att synliggöra ett rum som rymmer förtrolighet och systerskap och hur en för sin nakna kropp i just den situationen.

Dramatikern Johanna Salander har tidigare prisats för sin hyllade föreställning ”Killarna” som spelat över hela Sverige, nu fortsätter hon att undersöka vänskapen, nu mellan kvinnor. Hon blev år 2019 Region Västerbottens stipendiat med motiveringen ”Johanna Salanders tidigare arbete genomsyras av en kunskap och en god känsla av samtiden. Hon skriver aldrig någon på näsan med sina verk utan försöker visa världen såsom den borde vara och inte som den är.”

.............................................................................................................................

Bastuklubbar

Under våren 2019 arrangerade Bastuklubben separatistiska bastuklubbar runt om i Umeå, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Här undersöker vi hur förtrolighet och systerskap kan praktiseras och hur situationer och beteenden i just dambastun har betydelse för hur närhet och berättelser uppstår och delas, hur gemenskap och organisering kan skapas. Ett insamlande av kvinnors berättelser, historier, intressen och kontaktskapande. Denna researchperiod dokumenteras genom ljud, musik, fast och rörlig bild av musikern Frida Johansson och fotografen Alexandra A. Ellis. Fotografierna och musiken uppförs i första hand i samband med föreställningen.
Föreställningen spelas in och framförs som ett ljudverk efter turnéns slut, där allmänheten kan lyssna på pjäsen som ett radiodrama i den lokala bastun – både på herr- och damsidan. Kanske kan det bli starten på fler bastusamtal, berättelser och bekännelser. 

.............................................................................................................................

Ps! Vi kommer även att spela in pod och ge ut en publikation så småningom, håll utkik!

Spelar

Premiär i Umeå 11 oktober 2019

Föreställningen spelas utomhus om inget annat anges.


Återkommer inom kort med mer info inför vårens turné 2020.


Tillgänglig för turné våren 2020. Kontakta: jenny.simm@ogonblicksteatern.se eller Ingunn Grande 090 14 00 14

Medverkande

Manus och regi Johanna Salander

Scenografi och arkitektur Sara Zetterlund 

Kostym Karin Ågren

Musikkomposition Frida Johansson

Fast och rörlig bild Alexandra A. Ellis

Medverkande Sara Gallardo, Anna Söderling, Mia Westin

Producent Hanna Sjögren/Jenny Simm

Snickare Frederic Ekelöf, Niklas Rudolfsson 

Tekniker Amanda Lindgren, Oskar Selander, Jessica Klingsell

Målgrupp Från 15 år

För arrangörer

Ladda ner arrangörsinfo som pdf

Målgrupp: från 15 år

Kontakt
Jenny Simm (vikarierande projektledare)
jenny.simm@ogonblicksteatern.se
090 – 14 00 14