Bastuklubben

Nu har vi möjlighet att sitta utanför dambastun för att tjuvkika, tjuvlyssna och uppleva de samtal, beteenden och förhållningssätt som olika kvinnors kroppar, tankar och erfarenheter berättar. 

Föreställningen Bastuklubben är en del av Ögonblicksteaterns hudnära projekt med samma namn som undersöker systerskap och förtrolighet utifrån dambastun som rum och sammanhang. Bastuklubbens turnerande bastu på hjul och nyskrivna föreställning ångar av kvinnors berättelser och förmågor. I det nakna mötet sätts fokus på kvinnor och det så kallade systerskapet. De hudnära bastusessionerna sker i en närhet svår att översätta till andra situationer och platser i livet. Ett sätt att hylla och lyfta kvinnoliv som inspiration.  

Tre kvinnor i olika åldrar möts i en bastu. Det har de gjort i flera år. I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal, men också genom vardag, glädje och heta diskussioner. Sanna vill ha fler barn men sexlivet har blivit komplicerat med allt barngegg de kravlar runt i. Riita slits mellan den nya unga kärleken, tonårsbarnen och sin förvirrade mamma. Gunnel ska snart gå i pension och bävar för tomheten. Hon som levt ensam större delen av livet. Utan jobbet - hur blir det då att få dagarna att gå?

Bastuklubben handlar om att dela med sig av sitt innersta. Om skam, längtan, ensamhet, förälskelse och omsorgen om alla runt omkring. Är det systerskap - det som uppstår i nära, förtroliga relationer? Eller är systerskap en handling, att ta ställning? Vad betyder det för vår närvaro och förtrolighet att vara nakna tillsammans och att det inte finns något annat i rummet som stör?

Dramatikern Johanna Salander har tidigare prisats för sin hyllade föreställning ”Killarna” som spelat över hela Sverige, nu fortsätter hon att undersöka vänskapen, nu mellan kvinnor. Hon blev år 2019 Region Västerbottens stipendiat med motiveringen ”Johanna Salanders tidigare arbete genomsyras av en kunskap och en god känsla av samtiden. Hon skriver aldrig någon på näsan med sina verk utan försöker visa världen såsom den borde vara och inte som den är.”

.............................................................................................................................

Bastuklubbar

Under våren 2019 arrangerade Bastuklubben separatistiska bastuklubbar runt om i Umeå, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Här undersöker vi hur förtrolighet och systerskap kan praktiseras och hur situationer och beteenden i just dambastun har betydelse för hur närhet och berättelser uppstår och delas, hur gemenskap och organisering kan skapas. Ett insamlande av kvinnors berättelser, historier, intressen och kontaktskapande. Denna researchperiod dokumenteras genom ljud, musik, fast och rörlig bild av musikern Frida Johansson och fotografen Alexandra A. Ellis. Fotografierna och musiken uppförs i första hand i samband med föreställningen.
Föreställningen spelas in och framförs som ett ljudverk efter turnéns slut, där allmänheten kan lyssna på pjäsen som ett radiodrama i den lokala bastun – både på herr- och damsidan. Kanske kan det bli starten på fler bastusamtal, berättelser och bekännelser. 

.............................................................................................................................

Ps! Vi kommer även att spela in pod och ge ut en publikation så småningom, håll utkik!

Pssst... Har du sett föreställningen och vill veta fortsättningen? Klicka här för att lyssna på Gunnels avtackning.

Spelar

Premiär Umeå 11 oktober 2019

Föreställningen spelas utomhus om inget annat anges.

Bastuklubben kommer att spela på följande platser under februari och mars:

10 februari         Ammarnäs

12 februari         Tärnaby

13, 14 februari  Mo i Rana, Norge, Vinterlysfestivalen

21 februari       Östersund, Badhusparken

8 mars              Skellefteå, Bryggarbacken

12 mars            Timrå

15, 16 mars      Orionteatern, Stockholm - Slutsålt

27, 28 mars      Umeå, vi återkommer med spelplats. Biljetter via Biljettcentrum.se.

Vid frågor kontakta: info@ogonblicksteatern.se eller Ingunn Grande på telefon 090-14 00 14.

Medverkande

Manus och regi Johanna Salander

Scenografi och arkitektur Sara Zetterlund 

Kostym Karin Ågren

Musikkomposition Frida Johansson

Fast och rörlig bild Alexandra A. Ellis

Medverkande Sara Gallardo, Anna Söderling, Mia Westin

Producent Hanna Sjögren/Jenny Simm

Snickare Frederic Ekelöf, Niklas Rudolfsson 

Tekniker Amanda Lindgren, Oskar Selander, Jessica Klingsell

Målgrupp Från 15 år

För arrangörer

Ladda ner arrangörsinfo som pdf

Målgrupp: från 15 år

Kontakt:
info@ogonblicksteatern.se
090 – 14 00 14