Bastuklubben

Fotograf Alexandra A. Ellis

Nu har vi möjlighet att sitta utanför dambastun för att tjuvkika, tjuvlyssna och uppleva de samtal, beteenden och förhållningssätt som olika kvinnors kroppar, tankar och erfarenheter berättar. Föreställningen Bastuklubben är en del av Ögonblicksteaterns hudnära projekt med samma namn som undersöker systerskap och förtrolighet utifrån dambastun som rum och sammanhang.

Tre kvinnor i olika generationer möts i en bastu. Det har de gjort i flera år.
I bastun följer de varandras liv genom nakna sanningar och svåra samtal, men också genom vardag, glädje och heta diskussioner. I bastun är inga tankar eller samtal för stora eller små för att få plats.

Bastuklubbens turnerande bastu ångar av kvinnors berättelser och förmågor och skapar dramatik ur vardagliga möten och samtal som historiskt sett inte tillskrivits värde eller dramatiska egenskaper. I det nakna mötet sätts fokus på kvinnor och det så kallade systerskapet. De hudnära bastusessionerna sker i en närhet svår att översätta till andra situationer och platser i livet. 


.............................................................................................................................

Nu har vi dragit upp temperaturen rejält. Med projektet Bastuklubben erbjuder vi en ångande, svettig goodiebag fylld med dramatisk musik, en föreställning och fotoutställning samt möjlighet till privata och publika bastusessioner. 

Ni blir besökta av en bastu på hjul som agerar scenrum för föreställningen Bastuklubben - ett verk om makt, förtrolighet och systerskap som förkroppsligas i ångande, köttsliga och intima situationer. Publiken bjuds in till att tjuvlyssna och tjuvkika på en gestaltning av tre bastubadande kvinnor och deras lågmälda och vardagliga dialoger, frustration och osannolika historier. Bastun bereder plats och trygghet för kvinnors kroppar på offentlig plats - och ni är inbjudna.


.............................................................................................................................


Under våren 2019 arrangerar Bastuklubben separatistiska bastuklubbar runt om i Umeå, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Här undersöker vi hur förtrolighet och systerskap kan praktiseras och hur situationer och beteenden i just dambastun har betydelse för hur närhet och berättelser uppstår och delas, hur gemenskap och organisering kan skapas. Ett insamlande av kvinnors berättelser, historier, intressen och kontaktskapande. Denna researchperiod dokumenteras genom ljud, musik, fast och rörlig bild av musikern Frida Johansson och fotografen Alexandra A. Ellis. Fotografierna och musiken uppförs i första hand i samband med föreställningen.

Föreställningen har premiär i oktober 2019 i Umeå för att sedan åka på turné. Den kommer även att spelas in och framföras som ett ljudverk efter turnéns slut, där allmänheten kan lyssna på pjäsen som ett radiodrama i den lokala bastun – både på herr- och damsidan. Kanske kan det bli starten på fler bastusamtal, berättelser och bekännelser. 


Ps! Vi kommer även att spela in pod och ge ut en publikation så småningom, håll utkik!

Spelar

Premiär i Umeå 11 oktober 2019

Tillgänglig för turné hösten och våren 2019. Kontakta: hanna@ogonblicksteatern.se

Medverkande

Manus och regi Johanna Salander

Scenografi och arkitektur Sara Zetterlund 

Musikkomposition Frida Johansson

Fast och rörlig bild Alexandra A. Ellis

 Medverkande Sara Gallardo + två kvinnor

Producent Hanna Sjögren

Snickare Niklas Rudolfsson & Frederic Ekelöf

Tekniker Oskar Selander

Målgrupp Från 15 år

Biljetter

2019-10-11 kl 19:00
Ögonblicksteatern

För arrangörer

Ladda ner arrangörsinfo som pdf

Målgrupp: från 15 år

Kontakt
Hanna Sjögren
hanna@ogonblicksteatern.se
073 717 4170