Filmen om Vahák

Queera röster skapar ett parallellt rum som erbjuder motstånd, gemenskap och kärlek.

Med en helande dramaturgi iscensätter scenkonstverket Vahák ett parallellt rum som erbjuder en bättre tid och plats. Ett rum som påminner om att det kan vara bättre, att en queer verklighet är möjlig.

Föreställningen med namnet Vahák, våld, har inspirerats av Kate Bornsteins bok Hej grymma värld: 101 alternativ till självmord för tonåringar, knäppskallar och andra utbölingar. Vahák tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak. Här möts queera röster och skapar ett parallellt rum som erbjuder motstånd, gemenskap och kärlek. Vahák iscensätter det som förenar oss minoriteter i minoriteter, inte det som majoritetsmakten definierar som vår särart för att skilja oss åt.

För manus och regi står Nasim Aghili som senast var aktuell med den antinationalistiska kabarén Europa Europa som belyste en av vår tids största humanitära katastrofer – europeisk migrationspolitik, och föreställningen Marken brinner – en föreställning om uppror genom Husby/Clichy-sous-Bois/South Central/Tottenham. Båda verken rönte stor uppmärksamhet under 2014.

Med Vahák vill Ögonblicksteatern sprida kunskap om Sveriges koloniala historia och undersöka skärningspunkten mellan det koloniala och heteronormativa våldet. Vahák, våld på lulesamiska, är ett verk om Sápmi, heteronorm, queera identiteter, kolonialism, rasism och att äga ett outtalat begär.

BIBU-JURYNS MOTIVERING

Ögonblicksteatern, en av Sveriges äldsta fria grupper med 40 år på scenen, har skapat ett triptykiskt scenkonstverk, en lyckokaka som alternativ till den heteronormativa kolonialismen. Som en kraftfull råsop, stökig och påstridig ger föreställningen publiken möjlighet att bryta perspektiv och för en stund lämna sin trygghetszon. Olika kroppar, olika erfarenheter och vittnesmål lyfts och får röst i föreställningens tre olika rum -det digitala, teatrala och aktivistiska. Med spoken word, motståndsjojk, dans, musik och kartläggning av koloniala övergrepp som gjorts och fortfarande görs, erbjuder konstnärerna gemenskap, motstånd och kärlek som alternativ till tystnad och förnekelse. En föreställning som definierar sig själv och vägrar vara bäst i klassen.

Vi är på scenen alla tillsammans medan de fyra skådespelarnas flerstämmiga berättelser flätar oss samman i en gemensam kamp mot förtryck av etnicitet och sexualitet men också i hoppet om och förtröstan i att allt kan bli bra. […] Skådespelarna talar till oss, dansar för oss och jojken återkommer som en lugnande rytm uppblandad med Karin Dreijers suggestiva elektroniska musik. Katrin Sten, Folkbladet

Scenkonstverket Vahák, Våld, är fjärran från våldsamt. Snarare ett oerhört känslosamt verk om förtryck och om vikten av att synliggöra och sprida kunskap om det osynliggjorda för att skapa förändring. […] I scenrummet bildas en magisk stämning av röster fyllda av motstånd, jojk och suggestiv musik. Men här finns också en tanke om att allt kan bli bättre. Yvonne Rittvall, Samefolket

Vahák har en egen Facebooksida: Vahák på Facebook

Medverkande i scenkonstverket

Av Nasim Aghili och Björn Karlsson
Regi Nasim Aghili
Rumslig gestaltning och kostym Björn Karlsson
Ljus: Josefin Hinders
Musik Karin Dreijer
Teknik: Marita Jonsson Mätlik
Medverkande Stefan Andersson, Bahareh Razekh Ahmadi, Mimie Märak, Tobias Poggats, Alejandra Goic och Sara Gallardo

Filmen om Vahák

Regissör Bautafilm Oskar Östergren
Producent Bautafilm Therese Högberg
Fotograf Oskar Östergren, Fredrik Oskarsson, Simon Öhman Jönsson, Niclas Löwstedt, Therese Högberg
Grafisk design Maria Persson
Ljuddesign Robin Svensk
Grade Simon Tingell

För arrangörer

Kontakt:
Elinn Bolonassos, elinn@ogonblicksteatern.se
090 - 14 00 14

Hör av er om ni vill ha tillgång till Filmen om Vahák, samt handledningsmaterial!