GÄSTSPEL: Konsert med Jordmån

”Det måste finnas ett sätt att spela tonen C så att folk svimmar av”

Citatet ovan är från Jazzpianisten Jan Johansson. Han skapade på 1960-talet ett slags folkhemmets soundtrack med sina tolkningar av svenska folkvisor som också genom TV-serien Hem till byn kom att illustrera den tidens stora folkvandring från landsbygd till stad.

Nu så här 50 år senare sker en ny stor folkvandring och det är dags att uppdatera den här låtskatten. Folkvandringen sker inte bara genom inflyttningen till vårt land utan också hur människor förflyttats i tankesätt och levnadsvanor.

Jag har integrerats in i ett annat musiklandskap genom att i 25 år ha spelat ihop med musiker från Iran, Turkiet, Indien, Irak, Marocko, Palestina, Syrien, Libanon och Kurdistan. I dessa musiktraditioner dyker Jan Johanssons citat åter upp eftersom det är just ton-ornamentering som är så typisk i oriental musik.

Square Necked Dobro är en durstämd slidegitarr som man spelar liggande i knäet och den gör det både svårt att spela de ofta molltyngda svenska folkvisorna men erbjuder samtidigt möjligheter till kvartstonalitet och tonglidning som låtarna kräver.

Nils Personne är en erfaren saxofonist och klarinettist  som genom sin stora erfarenhet av Kletzmermusik passar som hand i handske för en utökad tolkning av melodierna.

Kristina Aspeqvist är en unik trumslagare som vistats mycket i Ghana där hon blivit utsedd till Voodoo-drottning genom sin hantering av Djembe-trumma och Kalimba.

Bobby Ringström spelar kontrabas i både Kletzmerband och i Urban Turban.

Göran Kunstbergs är riksspelman med svensk säckpipa och moraharpa som specialitet.

Varmt välkomna!

Biljetter säljs i dörren.

Om Jordmån

Ambulerande orkester som spelar Jan Johanssons svenska folkvisor på Dobro och div andra instrument

Nu är det snart dags för oss att åka norrut för konserter med Jordmån. Bandet som under hela sommaren gjort mängder av konserter söderöver är på ett unikt sätt ambulerande. Det vill säga vi tar kontakt med lokala musiker i den region vi spelar och spelar de här fantastiska svenska folkvisorna ihop med dem. 

Under Norrlandsturnén är bandet: 

Peter Bryngelsson Dobro, Mandolin, Oud, Bas

Kristina Aspeqvist Afrikanskt slagverk (Kristina har bott längre perioder i Ghana och är numer utsedd till Voodoo-drottning där).  

Torbjörn Näsbom Nyckelharpa och Fiol. Spelman och f.d. konsertmästare i Norrlandssymfoniorkester hemmahörande i Umeå

Turnén är: 

25 september Ebeneser, Luleå 
26 september Rörvikskyrkan, Boden  
27 september Ögonblicksteatern, Umeå
28 september Skogsnäs  

Kontakt: Peter Bryngelsson 070-8783712

Biljetter

2019-09-27 kl 19:00
Biljetter säljs i dörren